Hiç bir çıkmazda sıkışıp kaldınız mı? Birdenbire en sevdiğiniz yiyecekler en büyük düşmanınız haline geldi. Ne kadar ileriyi planlarsanız planlayın veya önünüze çıkan ayartmaların sayısını sınırlamaya çalışın, onlardan kurtulamıyor gibisiniz. Uykusuzluk, düzensiz öğünler, stres ve diğer faktörler nedeniyle belki de çoğu zaman kendinizi halsiz hissediyorsunuz. Sağlıklı yemek, en sevdiğiniz yiyecekleri sonsuza kadar atmak anlamına gelmez. Aslında, hazırlanma şeklinizde küçük değişiklikler yapmak ve bunlardan keyif almak, hedeflerinize düşündüğünüzden daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ancak, daha fazla denge yaratmak ve hayatınızın geri kalanında her şeyi bu şekilde tutmak biraz çaba gerektirir. Neyse ki, bu makale doğru yolda başlamak ve bundan sonra da bu yeni yaşam tarzını olabildiğince sık sürdürmek için ihtiyacınız olan her şeyi içeriyor.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme, çeşitli taze, bütün gıdaların yanı sıra işlenmemiş gıdaları yemeye odaklanan bir yaşam tarzıdır. Doğru beslenme, sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Fiziksel ve duygusal sağlığınızın yanı sıra uzun ömürlü olmanıza da katkıda bulunur. Sağlıklı bir diyet, sağlıklı bir kiloyu korumanıza da yardımcı olur. Sağlıklı beslenmek sadece bol meyve ve sebze yemek demek değildir. Aynı zamanda proteinler, kompleks karbonhidratlar ve yağ asitleri bakımından yüksek gıdaları tüketmek anlamına gelir. Sağlıklı beslenmek sadece kilo vermek değildir. Sağlıklı ve doyurucu bir yaşam sürmekle ilgilidir. Sağlıklı beslenmenin anahtarı, market alışverişi yaparken ve yemek hazırlarken sağlıklı seçimler yapmaktır. Ayrıca yeterince su içmeli ve şekerli içeceklerden, sağlıksız yağlardan ve çok fazla şekerden kaçınmalısınız.
Daha Sağlıklı Bir Yiyen Olmanın 3 Adımı
– Gözlemleyin – Sağlıklı beslenmeye başlamadan önce, mevcut beslenme alışkanlıklarınızı gözlemlemelisiniz. Bu, sağlıksız işlenmiş yiyecekler yemek, çok fazla şekerli içecek içmek ve öğün atlamak gibi kötü alışkanlıkları belirlemenize yardımcı olacaktır. – Planlayın – Ardından, size uygun sağlıklı bir beslenme planı oluşturun. Bu değişiklikleri kademeli olarak yapmaya karar verebilir veya hemen derin uca atlayabilirsiniz. – Alıştırma – Son olarak, öğrendiklerinizi uyguladığınızdan emin olun. Birkaç gün burada burada atlarsanız, çok önemli değil. Ancak, asla soğuk hindiye gitmeye çalışmamalısınız.
Sağlıklı beslenirken asla yapmamanız gereken 3 şey
– Öğün atlamayın – Öğün atlamak asla iyi bir fikir değildir. Zayıflık, susuz cilt, zayıf bağışıklık sistemi, düşük metabolizma vb. gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. – Televizyon seyrederken veya bilgisayar başında yemek yemeyin – Tıpkı öğün atlamak gibi, başka şeyler yaparken yemek yemek de asla önerilmez. Bunun nedeni, dikkatiniz dağıldığında beyninizin tam olarak aktif olmamasıdır. Yiyecek isteklerinin gerçekleşmesi daha olasıdır. – Kendinizi kötü, kızgın veya stresli hissettiğinizde yemek yemeyin – En az yemeniz gereken zamanlar bunlardır. Zayıflamış bir durumdayken vücudunuzu uygun şekilde beslemek önemlidir.
Her Gün Sağlıklı Beslenmek İçin 10 İpucu
– Yemeklerinizi sebzeler, meyveler, baklagiller ve kepekli tahıllar üzerine kurun. İşlenmiş gıdalardan ve şekerden kaçının. – Küçük porsiyonlar yiyin. Çok fazla yemek asla faydalı değildir. – Şekeri ve kalorisi düşük içecekleri seçin. Su her zaman iyi bir seçimdir. – Sebzelerinizi daima yıkayın. Bunun nedeni, toprakta zararlı bakterilerin bulunabilmesidir. Onları ıslatmak, mevcut bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur. – Meyve ve sebzelerinizi daima temiz, kuru kaplarda saklayın. Bu, besin maddelerinin korunmasına ve taze kalmasına yardımcı olur. – Yeterince protein yediğinizden emin olun. Bu yumurta, et ve balıkta bulunabilir. – Boş kalorilerden kaçının. Buna şekerli içecekler, işlenmiş gıdalar ve rafine tahıllar dahildir. – Egzersiz yaptığınızdan emin olun. Bu günlük yapılmalıdır. – Yeterli uyku almak. Bu, vücudunuzun gün boyunca kaybettiği enerji miktarını yenilemek için gereklidir.
Çözüm
Sağlıklı beslenme birçok nedenden dolayı önemlidir. Kilo vermenize, hastalıkları önlemenize ve enerji seviyenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Daha sağlıklı yemek istiyorsanız, diyetinizi iyileştirecek diyet değişiklikleri yapmanız gerekir. Yeni sağlıklı beslenme planınızın bir parçası olarak daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıllar ve protein açısından zengin yiyecekler yemeye odaklanmak isteyeceksiniz. Hedeflerinize ulaşabilmeniz için işlenmiş gıdalardan, şekerli içeceklerden ve yüksek yağlı gıdalardan uzak durmanız önemlidir.